Khasiat Budu Yang Perlu Anda Tahu
Misteri yang baru terungkap.
Khazanah yang belum dikenali ramai tapi sudah lama diamalkan di Kelate.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini
mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat
Jepun, Amerika, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione
sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya
tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya
dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan
yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makanan
“kuno”.
Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang
proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti
aterosklerosis, koroner jantung, diabetes, kanser dan selainnya pada
peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria
penyebab diare, penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan
hipertensi. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap
dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain.
Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu
mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diare kronis
akibat kurang zat pada tubuh.
Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan
pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diare
kronis ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana
ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara
neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah.
Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria
raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan kembung
perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.
2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air
(vitamin B Kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada
pecahan lain seperti vitamin B1 thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid
pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin 12 (sianokobalamin).
Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang
dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin –
yang mana Vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan
laut, ikan-ikan dan daging-daging lain.
Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan
vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat),
sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram
per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini
jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan
adanya vitamin B12 para pengamal diet jaga badan) tidak perlu lagi
merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup.
Yang belum lagi merasa kelazatan budu, jangan ketinggalan... :-)
0 comments:
Post a Comment